Metal

Brățara principesei Maria de Edinburgh

MNIR
37431
Epoca Modernă
primită în dar de pricipesa Maria de Edinburgh în 1878
aur 583‰, 14 Karate
turnare, cizelare, batere, gravare
diamentrul mare 57,58 mm; diamentrul mic 51,55 mm
81,31 gr
MNIR
 
 
 
  •  
     
     
    BRĂȚARA PRINCIPESEI MARIA DE EDINBURGH (140 DE ANI DE LA NAȘTEREA REGINEI MARIA)
    Text: Diana Mandache / Foto: Mihai Bozgan, Diana Mandache
     
    Moda brățărilor cu miniaturi
     
    În secolul al XIX-lea brățările din aur cu miniaturi erau la modă, ele fiind dăruite cu prilejul zilei de naștere, sărbătorilor sau altor evenimente de familie. Unele erau comandate chiar de suverani, familii princiare sau ducale. Altele erau cadouri, așa cum a fost cel primit de Regina Victoria de la Marie-Amélie, regina Franței, în iunie 1845, brățara reprezentând pe soțul suveranei britanice, Prințul Albert, și primii lor patru copii: Victoria, Albert Edward, Alice și Alfred (tatăl Reginei Maria a României). 
    Medalioanele era atașate brățărilor sau purtate ca pandantive și reprezentau obiecte prețioase sufletului, ele adăpostind portrete sau șuvițe de păr, unele având gravate nume sau date importante din viață. Acest gen de bijuterii deveneau obiecte memorialistice, păstrând memoria unei familii, înfățișând copii, nepoți sau alți membri ai familiei. Asemenea arborilor genealogici, brățările cu medalioane exprimă oficial semnificația apartenenței la ilustra familie a Reginei Victoria, conținând portretele în miniatură ale copiilor sau nepoților acesteia.
    Regina Victoria și Prințul Consort Albert erau colecționari de bijuterii memorialistice dedicate familiei; una din ele avea medalioane în formă de inimă care se deschideau, pe o parte fiind inscripționat numele și data nașterii copilului iar în cealată parte se păstra o mică șuviță din părul acestuia. Prințul Albert i-a oferit adeseori asemenea cadouri soției, cu brățări înfățișând copiii regali, unele din ele având posibilitatea să fie extinse în funcția de venirea pe lume a noi copii. O altă brățară interesantă dăruită de Albert soției sale, Regina Victoria, cu prilejul zilei de naștere, avea încastrate miniaturi-portrete ale copiilor la vârsta de 4 ani precum și șuvițe de păr, iar în interiorul brățara avea gravată data nașterii acestora, cu dedicația „From Albert. May 24. 1845”. 
     
    Brățara din aur cu miniaturi a reginei Maria
    Alfred Ducele de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria, continuă tradiția comandării acestui gen de bijuterie memorialistică, stilul victorian al bijuteriilor regale observându-se prin tehnică, fonturile folosite.
    Brățara din aur cu miniaturi ce a apaținut Reginei Maria, născută Principesă de Edinburgh, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, are adornate pe bandă fixă cinci medalioane ale copiilor de Edinburgh, fiecare din acestea având aplicată inițiala primului prenume - A, M, V, A, B, cu fonturi victoriene. 
    Cele cinci medalioanele ovale odată deschise dezvăluie vignete biografice ale copiilor de Edinburgh. În interiorul acestora, în partea superioară capacul are gravată data nașterii în dreptul fiecărui portret: 15 Octb.1874, 29 Octb.1875, 25 Nov.1876, 1 Sept. 1878, 20 April 1884. În partea opusă sunt încastrate fotografiile pictate a celor cinci copii ai Ducelui și Ducesei de Edinburgh. Închidem medalioanele și observăm apoi interiorul brățării, unde, în spatele fiecărui medalion princiar, sunt inscripționate numele: Alfred of Edinburgh, Marie of Edinburgh, Victoria Melita of Edinburgh, Alexandra of Edinburgh, Beatrice of Edinburgh. 
     
    Această frumoasă bijuterie victoriană a fost comandată de Alfred și Marie de Edinburgh pentru pentru fiica lor, Principesa Maria de Edinburgh. Medalioanele sunt ovale iar dimensiunea variază nesemnificativ privirilor, în exterior având înălțimea de 25,36 mm și lățimea de 20,36 mm sau, în cazul medalionului Principesei Marie de Edinburh are înălțimea 25,02 mm și lățimea de 20,01 mm, iar în interior lățimea acestora variază de la 14,88 mm la 15 mm.
    Ea a aparținut Reginei Maria și face parte din categoria obiectelor legate intim și profund de țara sa natală și de familia regală britanică. Brățara nu conține nicio piatră prețioasă, este simplă, din aur, având greutatea de 81,31 gr; în interior diamentrul mare este de 57,58 mm, iar diamentrul mic de 51,55 mm. Potrivit Buletinului Bănci Naționale 28465 din 1977, brățara este din aur 583‰, 14 Karate.
    Nepoata Reginei Victoria amintea în scrierile sale despre obiectele prețioase aduse la București în 1893, printre care mobilier, fotografii, cadourile primite la căsăstoria sa cu Principele Ferdinand al României, multe din ele fiind bijuterii, precum și amintiri de familie. 
    Printre obiectele prețioase aduse în România de Principesa Maria se numără și această bijuterie. Ea a fost oferită de părinți cu prilejul Crăciunului din 1878, la vârsta de trei ani. Una din inscripțiile interioare menționează comanditarul și data: «From Alfred and Marie. Xmas 1878.». Ulterior acestui an brățara suferă o modificare, fiind adăugat medalionul cu noul membru al familiei, Principesa Beatrice de Edinburgh născută pe 20 aprilie 1884. Această metodă de transformare și completare a genealogiei familiei în bijuterii era frecvent folosită în epoca victoriană.
     
    Brățara este formată din  două benzi curbate semicircular, unite prin şarnieră şi închise cu şlos. Bijuteria a fost creată în 1878, reprezentând primii patru copii de Edinburgh, dimensiunea celor 4 medalioane fiind potrivită pentru a se încadra pe banda principală. Un nou medallion a fost fixat ulterior pe a doua bandă și o înfățișează pe Beatrice, ultimul copil al familiei de Edinburgh.
    Primul medalion îl înfățișează pe Principele Alfred, nefericitul fiu al Ducelui și Ducesei de Edinburgh, cel care avea să moștenească Ducatul de Saxa-Coburg-Gotha de la tatăl său, care în 1893 devenise și Duce de Saxa-Coburg-Gotha în urma morții unchiului său Ducele Ernst. Alfred poartă un costum marinăresc specific copiilor regali ai perioadei victoriene. 
    Al doilea medalion o reprezintă pe Maria de Edinburgh, devenită mai târziu Regină a României, născută la Eastwell Park (Kent) pe 29 octombrie 1875, anul acesta împlinindu-se 140 de ani de la nașterea sa. 
    Al treilea medalion este al Victoriei Melita, cea mai apropiată dintre copiii Edinburgh de sora sa Maria. Ambele principese poartă la gât medalioane și sunt îmbrăcate în rochii albe de dantelă. Mai târziu Victoria Melita a devenit Mare Ducesă de Hesse-Darmstadt, ulterior Mare Ducesă a Rusiei. 
     
    Al patrulea medalion o portretizează pe Alexandra noul membru al familiei de Edinburgh născută în septembrie 1878, cu câteva luni înainte de finalizarea lucrării. Alexandra ajunge Principesă de Hohenlohe-Langenburg.
    Medalionul ultimului copil, Beatrice de Edinburgh, devenită Infantă a Spaniei, a fost adăugat ulterior. El consemnează în același stil memorialistic inițiala, data nașterii și portretul, iar în interiorul brățării este gravat numele Principesei, destul de apropiat de numele comanditarilor bijuteriei. Imaginea Beatricei o arată la circa 3 ani, de aici putând data cu aproximație data ultimei modificări, 1887. Anul 1887 a reprezentat și Jubileul de Aur al Reginei Victoria, organizat cu ceremonii la care familia extinsă a participat, inclusiv copiii de Edinburgh.
    Medalionale brățării din colecția Muzeului Național de Istorie a României au o similitudine cu cele de la brățara primită de Regina Victoria de la nora sa Principesa Alexandra de Wales, viitoarea Regină consoartă. Aceasta îi dăruise Reginei Victoria o brățară din aur sub formă de lanț, de care erau prinse cinci medalioane ovale, în exterior având inițiala numelui celor cinci copii de Wales, adornată cu pietre prețioase. În interior sunt portretele fotografice pictate, având inscripționate primul prenume și data nașterii acestora (spre exemplu era gravat George, June 3rd 1866, viitorul rege George al V-lea).
     
    Brățara Principesei Maria de Edinburgh, un cadou de Crăciunul din 1878, ca și alte bijuterii ale familiei regale britanice, este caracteristică designului victorian de tip memorialistic, promovat de Regina Victoria. 
    Piesa a intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României prin nota contabilă 204 din anul 1973. Astfel Consiliul Popular al județului Prahova prin decizia 32 din 16 ianuarie 1973 transfera piesa de la Muzeul Peleș din Sinaia la nou înființatul muzeu național din București. Aceasta a fost pusă în valoare și cunoscută abia după căderea comunismului prin redeschiderea sălii Tezaur a MNIR, în anii 1990.
    Bijuteria este unică prin provenineță și caracterul memorialistic de care Regina Maria a României era legată prin ADN de familia regală britanică, fiind nepoata Reginei Victoria. Ea a păstrat toate obiectele care identitar o legau de amintirea țării natale, și pe care le purtase cu ea în noua patrie pe care o iubise cu aceeași ardoare.