Ordinul Leul Alb
Martin Tudor
Această distincție a fost instituită pe data de 7 decembrie 1922, de către tânăra Republică Cehoslovacă abia înființată în anul 1918. Inițial a fost destinată numai străinilor, până în anul 1930 când a devenit accesibil și cetățenilor cehoslovaci. Urmând exemplul majorității ordinelor europene mai vechi sau nou apărute după schimbările politice și teritoriale produse în urma Primului Război Mondial, ordinul Leul Alb, avea cinci grade sau clase (Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce).
În anul 1924 a fost introdus al șaselea grad, cel de Colan, care era acordat exclusiv șefilor de stat. Era o distincție civilă și militară, diviziunea militară (instituită în anul 1945) distingându-se prin spadele încrucișate plasate în interiorul cununii din frunze de tei (civilii aveau ramuri de palmier încrucișate, în locul spadelor). Pe avers era reprezentat leul Boemiei care avea pe piept stema Slovaciei, iar pe revers se regăseau stemele provinciilor care alcătuiau atunci țara (Boemia, Slovacia, Moravia Silezia și Rutenia). Ordinul civil avea deviza PRAVDA VITĚZI (Adevărul învinge), iar la cel militar era ZA VITĚZSTVI (Pentru victorie).
A continuat să existe sub această formă până în anul 1961, când a fost reorganizat, din cinci grade/clase au rămas doar trei plus Colanul care a rămas tot pentru șefi de stat. După dezmembrarea Cehoslovaciei, ordinul a continuat sa fie acordat numai de către Republica Cehă începând cu anul 1994. Varianta acordată în prezent a revenit la cinci grade, care sunt conferite atât străinilor cât și cetățenilor cehi. Panglica este roșie cu o dungă albă pe margine. Distincția a fost lucrată de casele/atelierele Karnet & Kysely din Praga și Spink & Son din Londra.
Printre românii care au primit ordinul se regăsesc: regele Ferdinand I (Mare Cruce și Colan), generalul de divizie Constantin Ștefănescu Amza (Mare Cruce), diplomatul Nicolae Titulescu (Mare Cruce), diplomatul Savel Rădulescu (Mare Cruce), ministrul Afacerilor Străine Nicolae Raicoviceanu (Comandor), generalul Eracle Nicoleanu – fost primar al orașului București (Mare Ofițer), Cristache Dumitrache – director al Oficiului Poștelor, Telegrafului și Telefoanelor din Palatul Regal (Cavaler), generalul Costin Ionașcu (Mare Ofițer), generalul Dumitru Dămăceanu (Ofițer), generalul Mihail Racoviță (Comandor).