Diverse

Trusa de pistoale de duel a domnitorului Cuza

MNIR
32659
Epoca Modernă
1862 - 1864
lemn de abanos, oțel, aur, metal comun
sculptare, decorare, turnare, gravare
MNIR
 
 
 
 •  
   
   

  Trusa de pistoale de duel a domnitorului Cuza

  Text: Oana Ilie; foto: George Nica

  În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României se află un dar de mare valoare istorică: trusa cu pistoale de duel primită de Alexandru Ioan Cuza de la Napoleon al III-lea.

  Nu este niciun secret că, în realizarea Unirii Principatelor, sprijinul Franţei – în special al împăratului Napoleon al III-lea –, a fost decisiv. Suveranul francez a intervenit personal în rezolvarea cauzei româneşti. Aceeaşi atitudine pozitivă au avut-o împăratul şi guvernul de la Paris faţă de dubla alegere din 1859,  faţă de reformele din timpul domniei lui Cuza, dar şi faţă de succesorul acestuia, Carol I.

  Napoleon al III-lea a fost, prin urmare, privit ca un fel de „protector” al Principatelor Unite şi al domnitorului Cuza. Şi, în asemenea situaţii, gesturile de curtoazie, dintr-o parte şi din alta, nu puteau să lipsească. Gesturi concretizate şi prin trimiterea unor  „cadouri”. În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României se află un astfel de „cadou”, de mare valoare istorică: trusa cu pistoale de duel primită de Alexandru Ioan Cuza de la Napoleon al III-lea.

  Asupra momentului în care domnitorul român a primit trusa cu pistoale planează incertitudinea. Se poate să fi fost trimisă de împăratul Franţei în 1859, după momentul dublei alegeri, tocmai ca simbol al recunoaşterii actului săvârşit pe 5 şi 24 ianuarie. Există însă şi posibilitatea primirii acesteia de către Cuza în 1862, în momentul sosirii la Bucureşti a misiunii militare franceze condusă de Eugene Lamy, sau în 1864, când a fost făcută o comandă de arme în Franţa, pentru înzestrarea armatei române.

  Trusa, care conţine 11 piese, a fost lucrată la renumitul atelier Gastinne-Renette din Paris, după cum ne arată şi inscripţia de pe partea interioară a capacului: „Gastinne-Renette Arg. de l’Empereur”. Cutia de formă dreptunghiulară, lucrată din lemn de abanos, cu motive florale, are gravată pe capac monograma lui Alexandru Ioan Cuza şi stema Franţei (de unde reiese faptul că a fost realizată special pentru domnitorul român, în urma unei solicitări oficiale). Interiorul cutiei este căptuşit cu catifea de culoare albastru-închis având brodate, cu auriu, stema Principatelor și denumirea atelierului (Gastinne - Renette Arqr. Ordinaire de S.M. l`Empereur).

  Cele două pistoale de duel sunt lucrate din lemn de abanos şi metal. Țevile sunt metalice, cu  ornamentaţii cu motive florale, la fel ca si mânerele care sunt din lemn de abanos. Mânerele au și ornamentații aurite. Pe mâner au imprimată monograma domnitorului Cuza şi coroana princiară.  Inscripţie pe ţeavă: Gastinne - Renette Arg. de l`Empereur.

  Celelalte piese sunt: ciocan confecţionat din lemn de abanos (mânerul este rotund și are aplicate ornamente cu motive geometrice. Partea superioară este de formă paralelipipedică și are două feţe ornamentate floral); cleşte realizat din metal alb (are pe toată suprafaţa o bogată ornamentaţie cu motive florale); şurubelniţă cu mâner din lemn de abanos (ornamentaţie cu motive florale; partea superioară este din metal alb și auriu. La vârf, un capac metalic aurit acoperă șurubelniţa); măsurătoare de forma unei linguriţe, confecţionată din metal aurit (are pe toată suprafaţa o bogată ornamentaţie cu motive florale); burduf confecţionat din metal alb, cu partea superioară aurită, conţinând mai multe alice; cutiuţă făcută din lemn de abanos, cu formă cilindrică (pe capac sunt imprimate ornamentaţii cu motive florale); vergele pentru curăţat pistolul (au ornamentaţii florale; vârful este metalic şi prezintă striaţii).

  Dincolo de importanţa istorică, trusa are o valoare artistică şi de colecţie remarcabile, datorită materialelor folosite, a modului deosebit în care a fost lucrată şi a rarităţii sale. Trebuie să mai avem în vedere şi locul unde a fost realizată, Gastinne-Renette fiind una dintre cele mai de seamă armurării franceze (creată în 1812 şi având perioada de glorie în timpul lui Napoleon al III-lea, când a onorat numeroase comenzi venite din partea Curţii imperiale). 

  Atelierul Gastinne-Renette

  În anul 1793 este menționat atelierul meșterului Henri Renette pe rue Popincourt, din Paris. În 1812 acesta se mută pe Champs-Élysées și se asociază cu Louis Gastinne, fost militar care luptase în armata lui Napoleon I. Atelierul lor se specializează pe fabricarea pistoalelor pentru duel, care vor fi foarte apreciate pentru calitatea lor tehnică și artistică. Printre clienții săi se numără personalități ale  vieții politice franceze; devine și furnizor oficial al curții lui Napoleon al III-lea. La Expoziția Universală de la Paris din 1855, împăratul a cumpărat toate armele expuse de Gastinne-Renette.

  Atelierul apare chiar și în literatură. Personajul Georges Du Roy, din romanul „Bel-Ami”, al lui Maupassant, primește din partea prietenului său Rival, pistoale de duel Gastinne Renette. 

  În deceniile următoare (inclusiv în secolul al XX-lea) firma își va diversifica producția (arme pentru tir, arme de vânătoare și chiar biciclete – în timpul celui de-al Doilea Război Mondial).